Omgaan met chronische pijn

 

 

Doe

In Nederland hebben naar schatting 600.000 mensen last van pijn die langer aanhoudt dan normaal mag worden verwacht. Chronische pijn is te omschrijven als een onaangename emotionele ervaring, ook al is er soms geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Aanhoudende pijn heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Veelal wordt het functioneren op het werk gedeeltelijk belemmerd. Sommige mensen voelen zich gedwongen helemaal met werk te stoppen. Ook gewone dagelijkse bezigheden en hobby’s kunnen al te veel zijn. Het is een kunst ondanks de pijn de kwaliteit van leven en werk zo hoog mogelijk te houden.

Doel van de training is ondanks de pijnklachten zo goed mogelijk te functioneren op het werk en in het dagelijks leven. Subdoelen zijn het: verbeteren van de fysieke conditie, systematisch ontspannen, anders denken en voelen, doelbewust plannen, effectief communiceren en het optimaliseren van de werkomstandigheden.

 

Inhoud

Het trainingsprogramma wordt in twee vormen aangeboden:

A. Groepstraining (maximaal 10 deelnemers), De training bestaat uit twee onderdelen:

  1. fysiek trainingsprogramma (15 bijeenkomsten van 1 uur per week)
  2. mentaal trainingsprogramma (18 bijeenkomsten van 2,5 uur per week)

 

B. Coaching (individuele training). Ook deze training bestaat uit twee onderdelen:

  1. fysiek trainingsprogramma (15 bijeenkomsten van 1 uur per week)
  2. mentaal trainingsprogramma (15 bijeenkomsten van 1 uur per week)

 

Tijdens het fysieke gedeelte van de training werken deelnemers aan het vergroten van de conditie. Na een fysieke test om het aanvangsniveau vast te stellen wordt een persoonlijk trainingsschema opgesteld. 

De inhoud van het mentale trainingsgedeelte bestaat uit voorlichting over chronische pijn, stressmanagement, versterken van coping, ontspanningstechnieken, time management en effectieve communicatie.

 

Zie ook:

 

Stichting Pijn-Hoop: "Training Omgaan met chronische pijn"

 

Trouw "De emotionele kant van pijn"

 

Fysioscoop: "Winnaar ZAO prijs"

 

ZAO: "Chronische pijn: zowel een fysiek als een mentaal probleem"