Het evenwicht tussen hoofd en hart

Adviesbureaus over emotionele intelligentie in organisaties

 

Hoe geven adviesbureaus vorm aan emotionele intelligentie in hun producten en diensten?

 

"Holthuis Advies, Coaching & Training is een psychologisch advies- en trainingsbureau dat sinds 1995 bestaat. Het is een samenwerkingsverband van diverse zelfstandig gevestigde trainers en adviseurs. De vier peilers zijn persoonlijke en emotionele effectiviteit, loopbaanbegeleiding, interpersoonlijke communicatie en leidinggeven. Binnen deze gebieden is het bureau gespecialiseerd in het ontwikkelen en uitvoeren van training, personal coaching en onderzoek. Personal coaching neemt een groot deel voor zijn rekening. Het bureau traint verschillende vaardigheden: persoonlijk, loopbaan, sociale en managementvaardigheden. Emotionele intelligentie valt onder persoonlijke vaardigheden en wordt gebruikt als onderdeel van allerlei trainingen. Bijvoorbeeld bij de training Omgaan met chronische pijn (persoonlijke vaardigheden) komen de begrippen zelfbewustzijn en regulering van de eigen emoties terug.

Vijf van de acht bureaus denken dat emotionele intelligentie zo populair is, omdat het voorziet in de vraag. Dit heeft te maken met maatschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelingen op het werk. Er is meer aandacht voor emoties in de maatschappij. Het idee dat de ratio het allerbelangrijkste was is volgens bureau 6 achterhaald. Het woord emotionele intelligentie zal misschien weer verdwijnen, maar het omgaan met emoties blijft belangrijk.

Mark Holthuis relativeert het: We leven niet meer in een bevelshuishouding, maar in een onderhandelingshuishouding. Niet alleen op het werk, maar ook privé. Er was natuurlijk wel aandacht voor emoties, maar dat heette anders. EQ is steeds een onderdeel van allerlei mogelijke ingangen die je hebt om problemen tussen mensen op te lossen, aldus Holthuis."

 

Drs. Y. Uyterlinde

Vrije Universiteit van Amsterdam
Faculteit der Sociaal-Culturele Wetenschappen
Cultuur, Organisatie en Management

 

Zie ook:

 

Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Godgeleerdheid: "Sociale slagvaardigheid"

 

Terug naar: