Interview in Amsterdams Nieuws van de Dag met Mark Holthuis van Holthuis Advies Coaching Training over de training Omgaan met chronische pijn.

Omgaan met chronische pijn


Lichaam en geest niet te scheiden

"Vier jaar lang heb ik aan de lijve ondervonden dat chronische pijn een enorme invloed op je psyche kan hebben. Hoewel ik psycholoog ben, besef je dan des te meer dat lichaam en geest niet los te koppelen zijn." 

 

Mark Holthuis verdraaide zijn knie en was van de ene op de ander dag 'patiënt'. "In het begin ben je heel actief bezig om te proberen de blessure te laten verdwijnen. Maar toen kwam het moment dat de medici zeiden dat ze eigenlijk weinig meer voor me konden doen. Dan knapt er iets. Je bent machteloos en dat is een gevoel waar ik zelf heel moeilijk mee om kon gaan. Bovendien begon ik ook op den duur de pijn te vermijden door anders te bewegen. Doordat ik de knie niet wilde belasten staken andere klachten de kop op." Een televisieprogramma waarin werd belicht hoe Sparta-voetballer Dennis de Nooijer zich terugvocht na een ernstige knieblessure, bracht Holthuis weer in beweging. "lk besloot dat het maar afgelopen moest zijn met het niets doen en melde mij aan voor fysiotherapie."

 

En in gesprekken met Ricke bleek dat ze beiden het belang zagen van een gecombineerde 'therapie' voor mensen met chronische pijn. Ricke merkte in zijn praktijk ook de psychische voordelen van oefeningen. "Mensen hadden soms jarenlang stilgezeten omdat, de doktoren niets meer voor ze konden doen. Wij hopen dat we ze met gerichte lichamelijke oefeningen weer wat de goede richting op kunnen krijgen. Maar ook het mentale effect van het weer bezig zijn moet niet onderschat worden. De mensen ondernemen weer iets en dat is op allerlei gebieden vaak een doorbraak."
Samen met Holthuis ontwikkelde Ricke een training voor mensen met chronische pijn die zijn vruchten afwerpt. "Drie maanden lang hebben de cliënten hier per week één uur oefentherapie met allerlei toestellen en is er een groepsgesprek waarin de psycholoog duidelijk maakt wat pijn feitelijk is en hoe je je beter kunt ontspannen."

 

Informatie die door de betrokkenen als zeer positief wordt ervaren. "Je leert wat er met je aan de hand is. Wat mogelijk en onmogelijk is en ook hoe je met die klacht het beste kunt ontgaan; hoe je je leven zo goed mogelijk weer op de rails kan zetten."
 De 'projectontwikkelaars' hoeven niet bang te zijn dat er niet genoeg patiënten zijn voor de training. "In Nederland zijn vele honderdduizenden mensen met chronische pijnklachten. Daarbij moeten we vooral denken aan rugklachten en pijn in gewrichten." De training die tot nu toe nog individueel gegeven wordt, moet als het aan Ricke en Holthuis ligt binnenkort ook in groepsverband plaatsvinden. "Het is een grote steun als je merkt dat je niet de enige bent die dat soort klachten en onzekerheden hebt."

 

In de praktijk blijkt bovendien dat veel van de cursisten daadwerkelijk beter gaan bewegen en zich lichamelijk prettiger voelen. Volgens Holthuis is dat te danken aan het feit dat je zelf je grenzen weer gaat verkennen. "Je grenzen gaat verleggen! En dat voelt, geestelijk en lichamelijk, gewoon erg goed..."